Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
Nasvet partnerskega terapevta - dr. Albert in Leonida Mrgole

Sedem veščin za vstop v zakon


Sedem veščin za vstop v zakon

Poroka naj bi bila skrbno načrtovan obred v vajinem življenju. Prepričana sem, da se vsak poroči z željo, da bi bil srečen in da bi bil v tem zakonu za vedno.
Vprašanje, za kaj je toliko solz na porokah, verjetno ni brez smisla. Res je, nekateri jočejo od sreče, včasih pa predvsem starejši, jočejo tudi iz izkušnje. Nekako slutijo, kaj dva mladoporočenca čaka na njuni poti.
Morda imate občutek, da vas želimo odvrniti od poroke. Ravno nasprotno! Poroka in s tem življenje v partnerstvu, je izjemna priložnost za osebnostno rast in razvoj. Je priložnost, da živimo skupaj z nekom, ki ga zares ljubimo in je priložnost, da se učimo ljubiti isto osebo zares vse življenje. Ob tem, ko se učimo ljubiti in sprejemati svojega partnerja takšnega kot je, pa se učimo ljubiti in sprejemati tudi sebe.
Veščine, ki nam pomagajo ohraniti srečen zakon so:


1. Komunikacija


Vsak par se zna pogovarjati. Kar je pri tem pomembno je, da naj bi se vsak znal pogovarjati tudi v situacijah, ko se ne strinjata. V situacijah, ki lahko pripeljejo do konfliktov ali do občutka, da vedno nekdo popušča zaradi ljubega miru. Te situacije kaj hitro par pripeljejo do boja. Kdo ima prav?
Govorimo o načinu pogovarjanja, ko zares slišimo drug drugega in ne tekmujemo, kdo bo v pogovoru zmagal – imel prav. Govorimo o dveh svetovih in vsak svet ima svojo resnico. Pomembno je, da znamo sprejeti argumente in resnico svojega partnerja, da se znamo dogovarjati in sprejemati. Sem sodi tudi sporočanje neprijetnih novic, sporočanje želja, sporočanje stisk… Vsi se želimo o teh temah najprej pogovarjati z ljubljeno osebo in najlepše je, če je ta ljubljena oseba partner, ki se ob takih temah ne počuti neprijetno ali napadeno.

2. Poznavanje potreb partnerja


V partnerstvu so vajine skupne potrebe in so potrebe vsakega posebej. To je potrebno ločiti, da ne pride do občutka 'ujetosti' v partnerstvu. Če se ne pogovarjata o tem, kaj so vajine individualne potrebe, je nevarnost, da bo v odnosu prišlo do izhodov zelo velika. Ko se nekdo v odnosu počuti ujetega, neslišanega, si na legitimen način najde dejavnosti (šport, služba, druženje s prijatelji, TV, pretirano čiščenje…), ki ga odvračajo iz odnosa. Te aktivnosti lahko presežejo meje, kjer se oba v odnosu počutita varna in pomembna. Ko pridejo otroci, se te potrebe razširijo na vse člane družine. Vlogi žene in moža se kar naenkrat razširijo še na vloge mame in očeta. To v partnerstvu zahteva novo prilagoditev, ki ni vedno preprosta.


3. Načrtovanje


Načrtovanje zajema vsakodnevno preprosto življenje, od zajtrka do spanja. Tudi sama organizacija poroke je vajino skupno načrtovanje. Načrtovanje je tudi vprašanje, kje bosta živela. Pri tvojih ali mojih starših ali morda v svojem stanovanju? V primeru, da bosta živela s starši, se pojavi vprašanje, kako bosta postavila meje lastnega doma. Se bosta zaklepala? Bosta dovolila, da svobodno vstopajo v vajin dom in vajino življenje? Kadar bodo starši kritizirali partnerja, na katero stran naj se postaviš? Kako reagirati, da ne bo prišlo do konflikta na eni ali drugi strani? Kdaj bosta imela otroke? Koliko? Kako jih bosta vzgajala? Kdo jih bo vzgajal? Kako bosta rešila nesoglasja glede vzgoje?


4. Obredi


Obredi so trenutki, ki ohranjajo vajin odnos povezan in živ. To so lahko malenkosti, kot je jutranja kava, kosilo, družabne igre, izleti, šport… Pomembno je, da imajo ti obredi namen povezovanja, kjer se posvetita drug drugemu, kjer se zanimata drug za drugega, se zabavata. Zabava je pomemben dejavnik v odnosu. Nevarnost je, da se sicer kaj hitro začnemo ukvarjati samo s problemi.


5. Spolnost


Spolnost nas sprošča in povezuje, dokler je užitek vzajemen. Zato se je potrebno o spolnosti pogovarjati brez zavor. To so pogovori o željah, fantazijah in seveda tudi o zadregah. Kadar imate kakršnekoli zadrege v zvezi s spolnostjo, je partner tisti, ki vam lahko pomaga te zadrege premagati. Spolnost je igra dveh teles v odnosu, ki skupaj prideta do individualnega in skupnega užitka. Že sam fizični stik, je nujno potreben, da v odnosu ohranite občutek povezanosti in varnosti. Takrat partnerju dovolite, da vstopi v vaš intimni svet, ki je najbolj ranljiv in občutljiv.


6. Finance


Vprašanja, ki se pojavijo pri skupnem življenju okoli denarja so pomembna, da se v odnosu počutita varno. Ali bosta imela denar skupaj ali ne? Kako bosta investirala v skupne projekte, kot so dom, zabava, dopusti…? Vzeti kredit ali ne? Kako rešiti nestrinjanja v zvezi s financami? Kdo skrbi za denar? Kako ohraniti enakovreden odnos v partnerstvu, če zasluži samo eden, da drugi nima občutka, da mora prositi za vsak evro? Kako rešimo dilemo, če se zgodi nekaj nepredvidenega in je treba vzeti denar od varčevanja za drug projekt. Kaj je komu bolj pomembno (npr. počitnice ali nov avto)? Nemalokrat se zgodi, da starši enega v odnosu vložijo v vajin zakon več denarja in potem dobimo občutek, da jim moramo biti hvaležni. Zaradi tega občutka, lahko naš partnerski odnos postane osredotočen predvsem na ta občutek. To lahko v odnos vnese jezo in nestrpnost. Kako se spoprijeti s takimi neprijetnostmi?

7. Vizija vajinega partnerstva


Morda se bo kdo vprašal, kaj to sploh je in čemu je potrebno. Predporočna pogodba temelji na predpostavki, kaj se bo zgodilo, če se nekoč razideta. Vizija partnerskega odnosa pa temelji na predpostavki, da bosta preživela življenje skupaj. Vizija vključuje vse vajine skupne in individualne potrebe, potrebe vajinih otrok in vajine zaposlitve. Vizijo navadno delamo za nekaj let vnaprej. Ker je življenje pestro in nam prinaša vedno nove izkušnje, kot so selitve, rojstvo otrok, lahko tudi neprijetnosti, kot so bolezni, je treba vizijo vsake toliko let narediti znova. Na ta način se veliko lažje prilagodimo spremembam v domu, službi in nasploh v življenju.
V viziji jasno in konkretno opredelita, kako bosta preživljala prosti čas, počitnice, čas s prijatelji, službo, sorodniki, kakšen bo vajin način življenja, kaj vaju oba veseli in bosta počela skupaj, kaj potrebujeta zase. Koliko časa bosta namenila različnim dejavnostim in čemu bosta dala prednost. V viziji se jasno pokaže, kaj je komu od vaju pomembno in kako si bosta razdelila vloge v vsakdanjem življenju. V viziji se pokaže tudi vajin odnos do užitka (nekomu je veliko bolj pomembno, da hodi na izlete, drugi je morda raje doma). V viziji taka neravnotežja zlahka uskladimo. Vsakdanje življenje je velikokrat naporno in kadar vam ni treba ugibati, kaj si vaš partner želi ali kaj pričakuje od vas, je življenje veliko bolj preprosto in lepše.


 

Največkrat iskane besede na portalu najina-poroka.com:
Poročne obleke, poroka, poroka v naravi, organizacija poroke, načrtovanje poroke, poročne torte, zaroka, zaročni prstani, poročni prstani, poročna vabila, poročni šopek, poročno cvetje, poročne pričeske, poročne frizure, poročne pesmi, poročna dekoracija, poročni šopki, želimo.si, glasba na poroki, poročni program, poročno darilo, poročni nakit, poročne ideje, poročne barve, poročne strani, slike porok, obleke za poročne priče, poročni proračun, dj, animator, poročni bend, poročna fotografija, poročne slike, nevesta, ženin, civilni obred, cerkvena poroka, civilna poroka, prevoz na poroki, fantovščina, dekliščina, poroka v šotoru, najem šotora, poročno potovanje, poročna priča, poročni saloni, poročni makeup, poročno ličenje