Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
Poročna sveča

V cerkveni poročni obred se lahko, če je to želja mladoporčencev, vključi tudi poročna sveča. Poročno svečo duhovnik blagoslovi, nato pa jo par skupaj prižge. Nekateri pari za prižig poročne sveče uporabijo tudi svoje krstne sveče.

Pomen poročne sveče je lahko dvojen. Prvi pomen je v smislu povezovanja in ohranjanja komunikacije in ljubezni, drugi pomen pa lahko vidimo kot verski – sveča je prisotna ob vseh cerkvenih zakramentih.

 

Ob prižigu poročne sveče običajno nekdo prebere tudi besedilo:

Soj moje luči naj spremlja Vajin zakon.
Bolj kot darilo, sem nema priča
v hiši Vajine ljubezni.

Ni treba, da bi gorela kadar sije sonce.
Toda, ko se bo stemnilo,
Ko se bo bližal vihar, takrat me prižgi.

Ko bo izbruhnil prvi prepir,
Ko te bosta na tihem mučili potrtost in skrb,
Takrat me prižgi.

Ko bo treba storiti prvi korak,
Pa ne boš vedel kako, ko se boš hotel pogovoriti,
Pa ne boš našel bese, ko boš hotel objeti,
Pa bodo tvoje roke kot ohromljene,
Takrat me prižgi.

Moja luč v hiši je znamenje, svetlo in jasno.
Moja govorica je preprosta, drugi jo bo takoj razumel.
Vajina poročna sveča sem, oba imam rada.

Pustita me, naj gorim, kadarkoli in kolikor bo potrebno,
Dokler me ne bosta oba skupaj z licem ob licu, lahko upihnila.
Tedaj bom hvaležno rekla:
"Pa spet kdaj drugič!"
 

To besedilo je najbolj pogosto ob prižigu poročne sveče, ni pa obvezno da se prebere. Lahko pa se napiše tusi čisto novo besedilo. Če pa besedila ne želite, pa se lahko dogovorite s pevci ali instrumentalisti (če jih  imate), da ob prižigu sveče izvedejo skladbo po vajini želji.

 (Zgornje sveče najdete v Poročni trgovini)

 

 

 

Največkrat iskane besede na portalu najina-poroka.com:
Poročne obleke, poroka, poroka v naravi, organizacija poroke, načrtovanje poroke, poročne torte, zaroka, zaročni prstani, poročni prstani, poročna vabila, poročni šopek, poročno cvetje, poročne pričeske, poročne frizure, poročne pesmi, poročna dekoracija, poročni šopki, želimo.si, glasba na poroki, poročni program, poročno darilo, poročni nakit, poročne ideje, poročne barve, poročne strani, slike porok, obleke za poročne priče, poročni proračun, dj, animator, poročni bend, poročna fotografija, poročne slike, nevesta, ženin, civilni obred, cerkvena poroka, civilna poroka, prevoz na poroki, fantovščina, dekliščina, poroka v šotoru, najem šotora, poročno potovanje, poročna priča, poročni saloni, poročni makeup, poročno ličenje