Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
ZAROKA

Zaroka ja ali ne? Je to še moderno?

Najprej smo malo pobrskali v preteklost, kje od kdaj in zakaj zaroka?

Prvi zapis o zaroki sega že v čas pisanja Svetega pisma in je povezan z Abrahamom. Brez, da bi se par pred poroko zaročil, je bilo nemoralno dejanje. Prav tako iz tistih časov izhaja običaj prstana za nevesto. Takrat je bodoča nevesta živela pri starših in čakala na dan poroke. Varanje partnerja med časom zaroke, je bilo skrajno neprimerno in prepovedano.

Nekaj tega se je ohranilo še do danes. Predvsem zamira ideja o tem, da bodoča mladoporočenca do dneva poroke živita vsak v svojem domu. Moški pa so še zmeraj ostali romantični in na kolenih zaprosijo svoje izvoljenke za 'roko'.  Včasih se to zgodi na vajino obletnico, kakšen drug romatičen praznik (valentinovo, Novo leto,...), med poletnimi počitnicami na potovanju ali kart tako, ko moški zbere pogum. Včasih pa tudi ženska zaprosi fanta.

Koliko časa je med zaroko in poroko, je danes odvisno od posameznikov. Nekateri se držijo razpona eno leto, drugi pa se poročijo že v istem letu, po nekaj mesecih.

Danes je zelo moderno tudi zaročno fotografiranje, ki ga ponujajo mnogi poročni fotografi. Nekateri svojo zaroko proslavijo z veliko žurko in nanjo povabijo najboljše prijatelje in bližnje sorodnike.

Zaroka ni nujna za poroko, je pa zopet v modi.

 

Največkrat iskane besede na portalu najina-poroka.com:
Poročne obleke, poroka, poroka v naravi, organizacija poroke, načrtovanje poroke, poročne torte, zaroka, zaročni prstani, poročni prstani, poročna vabila, poročni šopek, poročno cvetje, poročne pričeske, poročne frizure, poročne pesmi, poročna dekoracija, poročni šopki, želimo.si, glasba na poroki, poročni program, poročno darilo, poročni nakit, poročne ideje, poročne barve, poročne strani, slike porok, obleke za poročne priče, poročni proračun, dj, animator, poročni bend, poročna fotografija, poročne slike, nevesta, ženin, civilni obred, cerkvena poroka, civilna poroka, prevoz na poroki, fantovščina, dekliščina, poroka v šotoru, najem šotora, poročno potovanje, poročna priča, poročni saloni, poročni makeup, poročno ličenje