Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Se strinjam Več o tem ...
Poročni fotograf Matej Ograjenšek

7 nasvetov za lepši poročni dan in lepše fotografije.

Skozi mnogo let fotografiranja sem videl že veliko različic poročnega dne. Vsak takšen dan je poseben in lep. Iz mojega estetskega vidika, pa je pogled tudi malo bolj kritičen. Kot poročni fotograf si seveda želim, da bi tako fotografija, kot vsebina na fotografiji izgledali najlepše, kar se le da. V nadaljevanju vam podajam 7 nasvetov, na katere mogoče niste pomislili pred samim poročnim dnem.

1.   Make-up

Seveda se bo vsaka bodoča nevesta strinjala z menoj, da je ličenje obvezno. Ličila poudarijo naravno lepoto in tako poskrbijo, da nevesta res zablesti. Se bo vsak bodoči ženin strinjal z menoj, da je ličenje obvezno tudi za njega? Verjetno ne, vendar ga jaz močno priporočam. Pa da se ne boste ustrašli, ne mislim na sence okoli oči in šminko na ustnicah. Govorim o pudru! Puder poskrbi, da lice ob telesni vročici ni pretirano rdeče, naredi lepše prelive senc na licu in s tem lepšo obliko. Prav tako zakrije kakšno gubico in zmanjša sijaj pota med tem, ko veselo plešete. In nazadnje, puder naredi drugačen ton kože. Koži da pravi topli ton in to se nenazadnje pozna tudi na fotografijah. Bodoči ženini, upam, da se vas na poročno jutro puder vsaj malo dotakne in s tem poskrbite zase in svoj izgled. 

2.   Rdeča obleka

Ta del je namenjen svatom in še posebej povabljenim gospodičnam in gospem. Ne potrebuje dolgovezenja, ker je čisto enostavno. Nevesta je na svoj poročni dan na 1. mestu in pika. Ona mora izstopati, na njej je vsa pozornost. Zato nikakor in nikoli, dragi svatje, ne oblečite rdeče obleke ali obleke drugih živih in kričečih barv. Predstavljajte si skupinsko fotografijo, kjer so svatje v lepih barvah šampanjca, bele, sivine in črne, ter vas, rdečo piko. V imenu neveste, se zahvaljujem za klasiko!

3.   Megla z barja

Vem, je glasba, je light show, je meglica med nogami. Vendar prosim, meglica je za nočni žur in naj glasbeniki, oziroma DJ počakajo z njo, dokler fotograf ne konča svojega dela. Predstavljajte si, vozite se z avtomobilom in prične se megla, vklopite dolge luči, in? Groza, ne vidi se prav nič, vse je zamegljeno, motno in preosvetljeno. No, tako izgleda fotografija, ko se skozi meglo sproži bliskavica. Za voljo dobrih in lepih fotografij, opozorite svojega glasbenika že v naprej, naj upravlja z meglico diskretno in ne pretirava, oziroma jo vklopi ambientu ter času primerno.

4.   Ples pred prvim plesom

Torej, zakaj se “prvi ples” imenuje “prvi ples”? Zato, ker je to prvi ples mladoporočencev, prav tako pa je tudi ples s katerim se odpre plesišče in s tem je to prvi ples na plesišču. V imenu neveste in ženina lepo prosim vse plesa željne svate, naj se vzdržijo močne želje po plesu in počakajo, da ženin in nevesta odplešeta svoj ples, nato pa se jima pridružijo na plesišču.

5.   Šopek v zraku

Naslednjih par besed je namenjenih vsem samskim ali neporočenim ženskam, ki stojijo na plesišču medtem, ko šopek leti po zraku. Nevestin šopek je prelep in sigurno ste ga še malo pred tem občudovale. S tem, ko nevesta vrže šopek v zrak, daje stran del sebe in si srčno želi, da bi ga ulovila njena najbližja, s katero bosta to skupaj proslavili. Vendar na žalost, sem tudi že videl, da je šopek padel na tla, se raztreščil, medtem pa so neporočene stale sramežljivo in prekrižanih rok. Prosim vas, šopek ne grize, ne zbada, ni okužen. Šopek je cvetje sreče in veselja, ki leti po zraku in išče novo lastnico, ki ga bo sprejela. Zagrebite se zanj, prerinite se v ospredje in ga ujemite, ponosno ga dvignite in objamite nevesto.

6.   Nepotrebna krpa

Bodoče neveste, odgovorite mi na eno vprašanje. Ko boste gledale fotografijo, posneto v času metanja šopka, želite da se vidi vaše lice in nasmešek v očeh, ali krpa iz najbližje mize prevezana preko vaših oči? Da, tudi to sem že doživel! Najdejo se tudi takšni “voditelji slavja”, ki so trdno prepričani, da nevesta, pri metanju šopka ne sme videti ničesar in ji prevežejo oči s kuhinjsko krpo, ter niti ne upoštevajo prigovora fotografa o tem neprimernem dejanju. Mogoče je to samo moje osebno mnenje, vendar prevezana kuhinjska krpa čez lice neveste ni nič kaj lepo in romantično. Odločitev je vaša in posvet z vašim organizatorjem, oziroma voditeljem, sigurno ne bo odveč.

7.   Pojem in plešem

Nazadnje, mogoče malo sebični nasvet fotografa. Všeč mi je, če vidim fotografije prvega plesa, kjer sta ženin in nevesta lepo nasmejana. Kar je malo težje izvedljivo, če si oba med plesom prepevata besedilo pesmi, ki sta jo izbrala. Seveda pa čisto razumem da prepevanje pride samo od sebe iz vajine sreče in ljubezni. Vendar, če se strinjata z menoj o nasmehu, potem si bosta pesem morda rajši prepevala v mislih, medtem, ko bo na vajinem licu ljubezniv nasmešek.

Priprave na poročni dan so 90% tega kako bo ta izgledal. Ne glede na vse skupaj, kako bodo te potekale, pa še moj zadnji nasvet. Ko pride poročni dan, ne mislite več na vse organizacijske podrobnosti, predajte jih najbližjim ali organizatorju, vi pa uživajte v tem edinstvenem dnevu, pa kakršenkoli že bo.

 

Matej Ograjenšek, poročni fotograf

E: matejograjensek@gmail.com

S: www.matejograjensek.com

 

 

Največkrat iskane besede na portalu najina-poroka.com:
Poročne obleke, poroka, poroka v naravi, organizacija poroke, načrtovanje poroke, poročne torte, zaroka, zaročni prstani, poročni prstani, poročna vabila, poročni šopek, poročno cvetje, poročne pričeske, poročne frizure, poročne pesmi, poročna dekoracija, poročni šopki, želimo.si, glasba na poroki, poročni program, poročno darilo, poročni nakit, poročne ideje, poročne barve, poročne strani, slike porok, obleke za poročne priče, poročni proračun, dj, animator, poročni bend, poročna fotografija, poročne slike, nevesta, ženin, civilni obred, cerkvena poroka, civilna poroka, prevoz na poroki, fantovščina, dekliščina, poroka v šotoru, najem šotora, poročno potovanje, poročna priča, poročni saloni, poročni makeup, poročno ličenje